Skip to main content

Davlumbaz Söndürme Sistemleri


Davlumbaz söndürme sistemleri restoran ve mutfağı olan tüm işletmeler, hastaneler, okullar, yurtlar ve kampüslerin yangın güvenliği önlemleri arasındadır. Restoranlar sürekli güvenli kalmak durumunda olan, ızgara, fritöz, fırın, ısıtıcı ve ocaklar ile donanmış durumdadır.

Sürekli yüksek ısı ile çalışmak zorunda olan yoğun iş hacmine sahip lokanta ve kafeler de ateşin yaratacağı yüksek risk grubundadır. Şeflerin özel yeteneklerini sergiledikleri mutfaklarda davlumbazlar ve buralarda biriken yağların yangın riskini oluşturmaması için gereken önlemlerin alınması önemlidir.

Yangın ve sonrasında oluşabilecek kazalar ile ilgili yangın güvenliğini önemsemek, çok daha büyük felaketlerin önüne geçilmesi için hayati önem taşır. Restoran ve mutfak yangınlarının % 60’ına yakını pişirme ekipmanlarından kaynaklandığı için davlumbaz söndürme sistemlerinin varlığının önemi anlaşılacaktır.

İstatistikler olmasa bile sürekli yüksek ısıda çalışan mutfak personelinin risk altında olduğu açıktır. Bu ısı kaynakları bazen çeşitli nedenlerle yangın çıkmasına neden olmaktadır.

Mutfaklar restoranların hassas noktalarıdır. Hem yüksek ısı hem elektrikle çalışan aletler hem de ocaklardaki aktif ateş her an yangın çıkarabilir. Bu yüzden etkili bir yangın söndürme sistemi gereklidir.

Su bazlı yangın söndürücüler birikmiş ve donmuş yağlarda etkili olmayabilir çünkü genelde burada yağdan kaynaklanan yangınlar söz konusudur. Bu nedenle mutfaklarda yangın felaketlerini azaltmak için uygun söndürme ajanı içeren davlumbaz söndürme sistemleri montajına öncelik verilmelidir.

Davlumbaz Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Davlumbaz söndürme sistemleri otomatik yangın söndürme sistemlerinin mantığına benzer şekilde çalışır.

Yangının ve ısının erittiği bir hortum bacada müdahaleye başlayabilir veya mutfaklardaki ateşten etkilenen algılama sistemi otomatik olarak devreye girebilir. Burada gözle görülen ve aslında hayati önem taşıyan tek fark diğer bazı yangın söndürme sistemlerinde kesintisiz su kaynağı söndürme için kullanılırken, davlumbazlarda gaz ve köpüklerin etkisi daha fazla olmaktadır.

Markası ve montajı ne olursa olsun temel prensip aynıdır. Yakıt, oksijen ve ısının etkisiyle başlayıp büyüyen yangınlarda bu üçlünün arasındaki bağı koparmak gerekir. Alevleri veya aşırı ısıyı algılayan sistem devreye girer. Devreye giren sistemde yer alan nozullar yaş haldeki kimyasalları püskürtür. Davlumbazı bacaya bağlayan havalandırma sistemlerini kaplayan ıslak haldeki kimyasallar alevleri kaplayarak ortamdaki oksijeni egale eder.

Bazen sistemlerin yangını fark edememesi durumu için de önlemler alınmıştır. Mutfak personeli davlumbaz söndürme sistemleri devreye girmediğinde bu müdahaleyi mümkün kılacak şekilde manuel kol ile başlatabilir.

Davlumbaz söndürme sistemlerinin en büyük avantajlarından biri de yangının büyümesine veya yeni bir tehlikeli yangının çıkmasına neden olabilecek gaz, elektrik bağlantılarını anında kesmesidir. Yangını büyütecek gazın ocaklara gidişini otomatik olarak durduran bu özellik ile tam yangın güvenliği sağlanmış olur.

Davlumbaz Söndürme Sistemleri Avantajları - Saygın Yangın

Davlumbaz Söndürme Sistemleri Yönetmeliği

Mutfakların yangın güvenliğini sağlayan davlumbaz söndürme sistemleri belirli yönetmeliklere göre üretilmekte, tasarlanmakta ve monte edilmektedir. Zorunlu tutulan tüm işyerleri, restoranlar, kafeler, yurtlar, hastaneler, fabrikalar, kısacası mevzuatta bu sistemi bulundurması şart koşulan tüm binalar, davlumbaz söndürme sistemlerini taktırmak ve kullanmak zorundadır.

Yangın güvenliği için inanılmaz seviyede faydası bulunan ve öncelikle mutfak ekipmanlarını ve personelini, ikincil olarak da tüm binayı koruyan bu sistemlerin ihmali olduğunda ise cezaları yüksek olmaktadır.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereği birçok yapıda yangın söndürme sistemleri ve tahliye konularında zorunluluk oluşturulmuştur. Mutfakların bu hususta birincil olarak risk altında olduğu düşünülürse önlem almanın gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Ciddi yatırımların yapıldığı restoran ve lokantalarda bu nedende çıkan yangınların çok büyük maddi hasarlara yol açtığı da görülmektedir.

Sadece montajdan sonra herhangi bir yangın tehlikesi yaşanmadığı zaman ihmal edilmesi de risk durumunda problemin büyümesine neden olabilir. Bakımlarının zamanında yapılması, küçük müdahalelerden sonra sistemin tamamen gözden geçirilmesi, dolum ve kontrollerinin geciktirilmemesi, sistemin uzun süre faydalı olması için gereklidir.

Davlumbaz Söndürme Sistemleri Hakkında Yönetmelik - Saygın Yangın

Mutfak Yangını Söndürme Sistemleri

Mutfak söndürme sistemleri içerisine davlumbaz yangın güvenliğini de alan ve mutfaklarda kullanılan her türlü pişirme ünitesini, ızgarayı, ocağı ve diğer ekipmanları kapsayan genel bir koruma sistemidir. Sadece davlumbaz ve bacasında ortaya çıkacak yangınlarda değil, mutfağın içindeki ani parlamalar veya tutuşmalarda da etkilidir.

Mutfak personelinin ihmalinden, aşırı enerji yüklenmesinden veya iş kazasından ötürü ortaya çıkma tehlikesi bulunan tüm yangın risklerini elemine ederek koruma sağlar. İyi bir mutfak yangın güvenliği talimatı ile birlikte kullanıldığında tüm personelin yangın eğitimi de eklenince muazzam bir koruma seviyesine ulaşılmış olur. Gerek davlumbaz söndürme sistemleri gerekse diğer otomatik sistemler ve manuel cihazlar birlikte kullanılarak, tüm risklerin önüne geçilmiş olur.

Mutfak Yangını Söndürme Sistemleri - Saygın Yangın

Davlumbaz Söndürme Sistemleri Fiyatı

Davlumbaz söndürme sistemleri fiyatı, üretim maliyetleri düşünüldüğünde hemen tüm üretici firmalarda birbirine benzerdir. Çünkü ithal edilen malzemeler ile yerli malzemeleri tüm firmalar kullanmakta ve yaşanan değişimlerden herkes ortak şekilde etkilenmektedir.

Sistemin monte edileceği alanın büyüklüğü, ne kadar malzeme kullanılacağı, istenen özel detaylar fiyatlandırmayı etkilemektedir. Bu yüzden ücretsiz keşif desteğimizden yararlanarak ortalama maliyet hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ülkemizde her yıl restoranlarda ve binaların mutfaklarında çıkan yangınlar yüzünden birçok yatırım tehlikeye girmekte, insanların sağlığı risk altında olmaktadır. Bunun önüne geçmek için zaten yasal bir zorunluluk olan davlumbaz söndürme sistemlerini, bilimsel ve teknik kaidelere uygun şekilde monte ettirmeniz hayati önem taşımaktadır.

Alevlenmeye anında müdahale edebilme yeteneği ile hem mutfak personelinizi hem de ekipmanlarınızı koruyan bu sistemlerin gaz kesme özelliği ile yangının boyutunun büyümesini de engellediği sağladığı avantajlar arasındadır.

Otomatik söndürme sistemleri konusunda profesyonel kadromuz ile mühendislerimizin çalışmalarını uygulamaya döken tüm teknisyenlerimiz alanlarında uzmandır.

Ücretsiz keşif ile başlayan çözüm ortaklığımız, sistemin tasarımı, bilimsel hesaplamaları, montajı, testi, devreye alması, projenin teslimi, periyodik bakımı ve arıza onarımı ile uzun yıllar sürecek işbirliğine dönüşmektedir.