Sprinkler Söndürme Sistemleri
Sprinkler söndürme sistemleri adını söndürme maddesini boşaltma ekipmanından alan, su kaynaklı çalışan ve suyun hacmini 1750 kat artırarak çok geniş alanların söndürülmesini sağlayan yangın güvenliği sistemleridir.
Sulu söndürme sistemleri arasında yer alan sprinkler sistemler, suyun zarar vermeyeceği malzemeler düşünülerek tasarlanmıştır.
Yanmaya başlayan maddenin hızlı şekilde söndürülmesi esasına dayanan bu sistemleri, hem ortamdaki nem miktarını artırarak ısıyı düşürmekte hem de yanan cisim üzerindeki alevleri söndürmektedir. Ayrıca havada yükselen dumanın zemine doğru bastırılmasını da sağlayarak, görüş açısını genişletmektedir.
Suyun yüksek basınç ile müdahalede bulunmadığı sistemler olduğu için, sadece yoğun baskı yüzünden fiziksel olarak zarar görecek cisimler yangından zarar görmeden kurtarılabilmektedir. Ülkemizde bu tür mekanlar genelde kütüphaneler, bilgisayar server üniteleri ve benzeri hassas temalı alanlar olmaktadır.
Sprinkler Söndürme Sistemleri Kaç Gruba Ayrılır?
Otomatik yağmurlama sistemi olarak da bilinen sprinkler sistemler, ıslak borulu, kuru borulu, baskın ve ön tepkili olarak dört ana grupta incelenmektedir. Birden çok sprinklerin bir arada koruma sağladığı ve yangında yükselen sıcaklıktan patlayarak ani yağmurlama müdahalesine başlayan ıslak borulu sprinkler sistemler, en çok kullanılan gruptur.
Boruların içinde daima su bulunması, hızlı müdahaleyi mümkün hale getirdiği için oldukça güvenilir bulunmaktadır. Elbette bu türün kullanılacağı yerin teknik olarak analiz edilmesi iyi olacaktır. Düşük sıcaklıktaki mekanlarda boruların içindeki su donacağı için verim alınmayacaktır.
Boruların içinde basınçlı hava bulunan kuru borulu sprinkler sistemler, biraz gecikmeli tepki verebilmektedir.
Yangına müdahale için 1 dakikadan az bir sürede müdahale başarı oranını arttırdığı için bu sistemlerin profesyonel şekilde monte edilmesi son derece önemli olmaktadır. Özellikle basıncın boru içinden boşalmaması için tesisatın çok iyi şekilde bağlanması hayati önem taşır.
Algılama sistemlerine entegre edilmiş şekilde çalışan ön tepkili sprinkler sistemler ise, tek kilitlemeli, kilitlemesiz ve çift kilitlemeli olarak üç türe sahiptir. Bu sistemin içinde ya basınç vardır ya da borular boştur. Bu sistem algılama sistemlerine bağlı olarak çalıştığı için teknik hesaplamalarının iyi yapılması ve suyun 60 saniye içinde boşalmasının sağlanması gerekir.
Sprinkler sistemlerin bir diğer grubu olan baskın sistemler ise tüm sprinklerden aynı anda su boşaltacak şekilde tasarlanmaktadır. Böylece geniş alanlar aynı anda yangın koruması altına alınmaktadır.
Sprinkler Sistem Hangi Elemanlardan Oluşur?
Bir yangın söndürme sisteminin başarılı şekilde çalışması için belirli ekipmanlara ve elemanlara ihtiyaç duyulur.
Sprinkler sistemler de birden çok elemandan oluşan, hepsi birlikte çalıştığı zaman verim alınan sistemlerdir. Bu yüzden elemanların kaliteli seçilmesi, bağlantılarının ustaca yapılması, yangın anında çalışması için şarttır.
Adını aldığı sprink başlıklar bu sistemin su boşalan uçlarında yer alan elemandır. Su buradan hacmi artarak yangın üzerine boşalmaktadır.
Söndürme tesisatlarının bir değer vazgeçilmez parçası da borulardır. Suyun basınç kazanması ve kaynağından yangın mahaline ulaşabilmesi için gerekli ara elemanlardır. Bu boruların ve diğer elemanların birbirine bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanları da dayanıklı olmalıdır.
Tesisatın bağlandığı yerde sağlam kalması için askı elemanına da ihtiyaç vardır. Tesisatın emniyeti için kontrol vanaları da önemli elemanlardandır. Bunların dışında yangın pompaları, akış göstergeleri ve alarm zilleri de sprinkler söndürme sistemlerinde yer almaktadır.
Sprinkler Yangın Söndürme Sistemleri Fiyatları
Yeniden dolum maliyeti yaratmayan sprinkler yangın söndürme sistemleri fiyatları da maliyet olarak uygun olmaktadır. Tüm sistemin ara elemanlar ile birlikte temini ve montajının yaratacağı maliyet için yangın firmaları ile görüşmeniz ve beklentilerinizi belirtmenizde fayda vardır.
Birçok yangın firmasının web sitesinde sipariş formu yer almaktadır. Bu yolla da formu doldurarak ücretsiz keşif talep edebilir veya ölçülerinizi belirterek yaklaşık bir maliyet gönderilmesini isteyebilirsiniz. Ancak en uygun fiyatlandırma montaj alanının incelenmesi ile ortaya çıkmaktadır.
Sprinkler sistemlerin algılama sistemleri ile birlikte çalışması gerektiği zamanlarda uzmanlarımız teknik hesaplama yaparak maliyet belirlemektedir. Belirli bir su kaynağına bağlanarak çalışmaya başlayan bu sistemlerde kullanımdan sonra yeniden doluma ihtiyaç olmaz ancak kullanım olsun ya da olmasın periyodik bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir.
Ülkemizde sprinkler yangın söndürme sistemleri mevzuat gereği yağmurlama sistemin zorunlu olduğu birçok kamu kurum ve kuruluşu ile işletmelerde yangın güvenliği için tercih edilmektedir. Bunun için en geniş mevzuat olan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerinin incelenmesinde fayda vardır.
Yangın Söndürme Sistemleri
- FM200 Gazlı Söndürme Sistemleri
- Davlumbaz Söndürme Sistemleri
- CO2 Söndürme Sistemleri
- FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri
- Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
- Inert Gazlı Söndürme Sistemleri
- Su Sisi Söndürme Sistemleri
- Köpüklü Söndürme Sistemleri
- Sprinkler Söndürme Sistemleri
- Pano İçi Mikro Söndürme Sistemi
- Araç Söndürme Sistemleri
- Endüstriyel Söndürme Sistemleri