Skip to main content

Olumlu İtfaiye Raporu Nedir?

Olumlu itfaiye raporu binaların ruhsat alabilmesi için gerekli, binanın yangına karşı dayanıklı olduğunu veya gerekli önlemlerin alındığını gösteren belgedir. İtfaiye birimleri tarafından hazırlanarak ruhsat için başvuran kişi veya kurumlara teslim edilir. Binalar inşaat halinde iken kullanım veya oturum ruhsatı için ilgili yetkili kurumlara başvuru yapılmaktadır. Yerel merciler veya itfaiye kurumları başvuruyu değerlendirmek için ilgili incelemeleri binalarda yaparlar. Yapılan incelemeler neticesinde binanın yangın güvenliği ile ilgili alınan tedbirleri ile olumlu itfaiye raporu düzenlenmiş olmaktadır. Ruhsat alınabileceğini gösterdiği için son derece gerekli bir dokümandır.

Olumlu İtfaiye Raporu Nedir? - Saygın Yangın

Diğer yandan bazı yerel değerlendirmelerde bina sahipleri gayri-menkul satmadan önce alıcıya yangın ile ilgili raporları teslim etmekle yükümlüdür. Sadece ruhsat almak için değil, binayı alıcısına dayanıklı olarak devretmek için gerekli olduğu görülmektedir. Binaların yangın açısından güvenli olduğunu gösterdiği için her kesim tarafından incelenen bir ekspertiz raporu niteliğindedir. Böylece gerek ruhsat almak için gerekse bina satın almak için olumlu itfaiye raporu önemli olarak görülmektedir.

Olumlu itfaiye raporu gayri-menkul olarak belirlenen binanın tüm yönleriyle incelendiği ve herhangi bir sorun veya eksikliğin olmadığı sonucuna varıldığı bir rapordur. Bu rapor ruhsat için başvuran kişinin binanın durumu hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olur ve başvuru sahibine çıkartılabilir bir belge sunar. Bu rapor ruhsat alınma sürecini hızlandırdığı için değerlidir.

Olumlu İtfaiye Raporu Ne İşe Yarar?

Olumlu itfaiye raporu binanın yangın güvenliği açısından son derece tedbirli olduğunu gösterdiği için, ruhsat alınmasına ve akabinde sıradaki işlemlerin yapılarak ikamet edilmesine olanak tanımaktadır. Sadece yerleşim yeri olarak değil; kullanım amacına uygun olacak şekilde de farklı hedeflere yönelik yangın güvenliğini işaret etmektedir. Olumlu itfaiye raporu genellikle ruhsat aşamasında talep edilmektedir. Belediye fen işlerinin ruhsat verebilmesi için gerekli dokümanlardan biridir.

Mülkün yapısını, teknik özelliklerini ve diğer ayrıntıları içeren olumlu itfaiye raporu, tüm yönlerinin incelendiği ve herhangi bir problem içermediğini ifade etmektedir. Mülk kullanıma hazır hale geldiğinde itfaiye raporu düzenlenmektedir. Bu yüzden kesinlikle yetkili birimler tarafından hazırlanmalıdır. Yetkili birimlerin yetkin personelleri tarafından hazırlandığında binanın yangın güvenliği konusunda istenen hedefe ulaştığını göstermektedir.

İtfaiye raporunun olumlu olarak çıkması için binanın gerekli hazırlıklarının da yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Binanın yangın güvenliğini teşkil etmek için otomatik yangın sistemleri, manuel yangın söndürücüler, yangın alarm ve ikaz sistemleri ile yangın ekipmanları tarafından tam donanımlı olması gerekmektedir. Bunun için de profesyonel yangın firmalarından destek alarak teknik açıdan hatasız bir bina elde etmek gerekir.

Olumlu İtfaiye Raporu Ne İşe Yarar? - Saygın Yangın

Olumlu İtfaiye Raporunu Kim Verir?

Buraya kadar aktardığımız bilgilere ek olarak olumlu itfaiye raporunu kim verir? konusunda da detaylarla devam edelim. Olumlu veya olumsuz itfaiye raporlarını yerel yönetimlerin veya merkezi hükümetlerin itfaiye teşkilatları hazırlamaktadır. Gerekli başvuru yapıldıktan sonra incelemeler ve teknik tetkikler binada yürütülmektedir. Başvuru yapılan binanın yangın güvenliği açısından değerlendirmesi yapıldıktan sonra eğer bina uygunsa olumlu itfaiye raporu düzenlenmektedir.

Gayrı-menkul ruhsat işlemleri için belediye birimlerine başvuru yapıldıktan sonra itfaiye ekipleri binadaki yangın tedbirlerini incelemektedir. Otomatik yangın söndürme sistemlerinin montajı, el ile kontrol edilen yangın söndürme araçlarının kullanımı, diğer yangın söndürme ekipmanlarının niteliği gibi konular başta olmak üzere yangın kapıları ve merdivenleri gibi teknik özellikler de itfaiye raporlarında yer almaktadır.

Özetleyecek olursak ister ikamet edilecek konut veya binalar, ister farklı kullanım amacına sahip binalar olsun, teknik olarak yangın güvenlikleri alınmış binalar için olumlu itfaiye raporu hazırlanmaktadır. Bu rapor ile bina ruhsat işlemleri konusunda önemli bir belge elde edilmiş olmaktadır

  • İzlenme: 267